ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΗΝΑ – 10ος 2022

Δήμος Δυτικής Μάνης: νέες θητείες αντιδημάρχων και εντεταλμένων συμβούλων με μικρές μεταβολές στα καθήκοντα.

Ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας, με απόφασή του, όρισε αντιδημάρχους με θητεία από 1/9/2022 έως 31/12/2023. Σε σχέση με την προηγούμενη διετία δύο αντιδήμαρχοι αλλάζουν, ο Λουκαρέας Γιώργος και Βαβαρούτσος Χρήστος, εναλλάσσονται  στις θέσεις με δύο εντεταλμένους συμβούλους, τον Κωνσταντίνο Κουκή και τη Γεωργία Φαληδέα.

Αναλυτικότερα: Α) ορίζονται αντιδήμαρχοι:

-Ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας (συνδυασμός: ΝΙΚΗ), Μπασάκος Παναγιώτης, με αντιμισθία και του μεταβιβάζονται καθ ύλην οι εξής αρμοδιότητες: Έλεγχος της Οικονομικής Υπηρεσίας και των προμηθειών. Οργάνωση και λειτουργία του προσωπικού και της αλληλογραφίας. Έλεγχος της πάσης φύσεως κληροδοτημάτων του Δήμου. Τέλεση γάμων κωλυομένου του δημάρχου.

-Ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας (συνδυασμός: Ανεξάρτητη Κίνηση Ενεργών Πολιτών για τη Δυτική Μάνη), Ανδροβιτσανέας Ευάγγελος, χωρίς αντιμισθία και του μεταβιβάζονται οι εξής αρμοδιότητες: Υλοποίηση του Τεχνικού Προγράμματος και των πάσης φύσεως τεχνικών θεμάτων και της δημοτικής περιουσίας. Θέματα διαφάνειας, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και του προγράμματος ∆ΙΑΥΓΕΙΑ. Αποκατάσταση των παιδικών χαρών.

-Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Λυμπερέας Χρήστος, συνεχίζει με αντιμισθία και του μεταβιβάζονται οι παρακάτω αρμοδιότητες: Ύδρευση, άρδευση, αποχέτευση και βιολογικοί καθαρισμοί. Πολιτική Προστασία. Αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα. Εποπτεία των παραλιών, αιγιαλού και κοινόχρηστων χώρων.

-Ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας (Συνδυασμός Ανεξάρτητη Κίνηση Ενεργών Πολιτών για τη Δυτική Μάνη), Κουκής Κωνσταντίνος, στον οποίο παρέχεται αντιμισθία και του μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες: Αγροτική παραγωγή και ανάπτυξη. Τουρισμός και πολιτισμός. Συντήρηση των οχημάτων και μηχανημάτων έργου. Κυκλοφορία (σήμανση οδών, στάθμευση κ.λπ.). Διαχείριση αδέσποτων και ανεπιτήρητων ζώων.

-Η δημοτική σύμβουλος της μειοψηφίας (Συνδυασμός ΝΙΚΗ), Γεωργία Φαληδέα, με αντιμισθία, ενώ της μεταβιβάζονται οι παρακάτω αρμοδιότητες: Καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων. Ηλεκτροφωτισμός. Η ευθύνη της λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών στη ∆.Ε. Αβίας. Η μέριμνα για τη διατήρηση σε καλή κατάσταση λειτουργία του εξοπλισμού που βρίσκεται ∆.Ε. Αβίας.

Β) ορίζονται εντεταλμένοι σύμβουλοι: α) για τα νεκροταφεία του Δήμου ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας Λουκαρέας Γεώργιος, β) για το περιβάλλον και το πράσινο του ∆ήμου ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας Κατσουλέας Ευάγγελος και γ) για τα θέματα αθλητισμού και νεολαίας ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας Βαβαρούτσος Χρήστος. Η αναπλήρωση του δημάρχου όταν απουσιάζει ή κωλύεται θα γίνεται ανά μήνα από τους Λυμπερέα Χρήστο, Μπασάκο Παναγιώτη και Ανδροβιτσανέα Ευάγγελο με τη σειρά της αναγραφής, αρχής γενομένης από το μήνα Σεπτέμβριο 2022 με τον Λυμπερέα Χρήστο.

9η Παρουσίαση Αγροτικών και Τοπικών Προϊόντων «Άρτος – Οίνος – Έλαιον» στην Καλαμάτα.

Ολοκληρώθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου στην Καλαμάτα, η 9η Παρουσίαση Αγροτικών και Τοπικών Προϊόντων με την ονομασία: «Άρτος – Οίνος – Έλαιον», που σκοπό έχει την προβολή των ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων της περιοχής, αλλά και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, των διατροφικών και άλλων παραδόσεων του λαού μας.

Πρωταγωνιστές στην 9η Παρουσίαση Αγροτικών και Τοπικών Προϊόντων του Δήμου Καλαμάτας, που φιλοξενήθηκε στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, ήταν τα εμβληματικά αγροτικά προϊόντα από πολλές περιοχές της Μεσσηνίας. Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά προϊόντα και να ενημερωθούν για δράσεις σχετικές με τον πρωτογενή τομέα.

Την τελευταία ημέρα των 4ήμερων εκδηλώσεων της έκθεσης «Άρτος – Οίνος – Έλαιον», την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε επίδειξη παρασκευής τοπικών εδεσμάτων και αναβίωσαν λαογραφικά δρώμενα με τη συμμετοχή τοπικών συλλόγων.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στη σπουδαιότητα της διοργάνωσης, την οποία ο κόσμος έχει αγκαλιάσει. Τιμώμενο προϊόν φέτος ήταν το σύκο μέσα από τη συνεργασία που έχει αναπτύξει ο Δήμος με την ΣΥΚΙΚΗ. «Το σύκο που, μαζί με το λάδι και τη σταφίδα έχουν θρέψει γενιές και γενιές Μεσσηνίων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, που δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι βοήθησαν στην επιτυχία της διοργάνωσης:  τους εκθέτες, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους που συμμετείχαν ενεργά στην Παρουσίαση, τους εθελοντές, τις υπηρεσίες του Δήμου, την Οργανωτική Επιτροπή, τη ΣΥΚΙΚΗ που ήταν ο μέγας χορηγός, και, κυρίως τους πολίτες – φίλους της «Άρτος – Οίνος – Έλαιον», διότι όπως τόνισε, «καμία διοργάνωση δεν έχει επιτυχία χωρίς τη δική σας συμμετοχή και παρουσία».

Με λαμπρότητα πανηγύρισε η Ιερά Μονή Παναγίας Γιάτρισσας Ταϋγέτου

Με λαμπρότητα και την πρέπουσα μοναστηριακή τάξη τελέστηκε το  απόγευμα της Τετάρτης 7 Σεπτεμβρίου 2022, Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Γιάτρισσας Ταϋγέτου, για τον εορτασμό του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου. Κατά την Ακολουθία του Εσπερινού χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος, συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Κηφισίας κ. Κυρίλλου και Μάνης κ. Χρυσοστόμου. Πλήθος πιστών κατέκλυσε την Ιερά Μονή από νωρίς το απόγευμα, προκειμένου να συμμετάσχει στον Εσπερινό. Να σημειωθεί, ότι στο τέλος του Εσπερινού οι Αρχιερείς ανέγνωσαν ειδικές ευχές του Μητροπολίτη Μάνης για τον άρτο και τον ελαιόκαρπο που μοιράστηκαν στους προσκυνητές. Κατά τον Όρθρο και την Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος, συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Καρπενησίου κ. Γεωργίου και Μάνης κ. Χρυσοστόμου.

Προ της απολύσεως, ο Μητροπολίτης Μάνης ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους Αρχιερείς και τους απένειμε από ένα μετάλλιο της Παναγίας Γιάτρισσας, καθώς και μία Μανιάτικη σημαία. Ευχαρίστησε δε, τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Πανταζή, το πλήθος των προσκυνητών και όσους προσέδραμαν στο Μοναστήρι για να συμμετάσχουν στις λατρευτικές Ακολουθίες. Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε Ιερά Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος πέριξ του Μοναστηριού, όπου στον προαύλιο χώρο τελέστηκε η Ακολουθία της Αρτοκλασίας. Τέλος, ακολούθησε επίσημη τράπεζα κατά το μοναστηριακό τυπικό.

Στον εορτασμό παρέστησαν ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Δαβάκης, οι Δήμαρχοι Αν. Μάνης κ. Π. Ανδρεάκος και Δυτ. Μάνης κ. Δ. Γιαννημάρας, συνοδευόμενοι από αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας κ. Ν. Τζινιέρης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Υποδομών κ.  Θ. Βερούτης, εκπρόσωποι  των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και πλήθος προσκυνητών.

Έναρξη λειτουργίας και αγιασμός για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Γυθείου

Το πρώτο σχολικό κουδούνι χτύπησε τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022 για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Γυθείου, στη γειτονική Κοινότητα Αγίου Βασιλείου.

Η νέα σχολική μονάδα ξεκινά τη λειτουργία της με έξι μαθητές. Το εκπαιδευτικό δυναμικό αποτελούν δύο μόνιμοι εκπαιδευτικοί, το έργο των οποίων θα επικουρούν γυμναστής και εικαστικός, ενώ έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες και για ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, λογοθεραπευτή και ειδικό βοηθητικό προσωπικό. Ας σημειωθεί ότι η ίδρυση του Σχολείου είχε γίνει από το 2006 και χρειάστηκαν 15 χρόνια από τότε για να λειτουργήσει, λόγω ελλείψεως κτιρίου και του απαιτούμενου ελάχιστου αριθμού μαθητών.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Μάνης κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος και καλωσόρισε με ζεστασιά τους πρώτους μαθητές.

Υπό δημοπράτηση η άγονη αεροπορική γραμμή Θεσσαλονίκη – Καλαμάτα – Κύθηρα.

Η 25η Σεπτεμβρίου ήταν η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση προσφορών από τις ενδιαφερόμενες αεροπορικές εταιρείες για την ανάληψη του αεροπορικού εξυπηρέτησης της γραμμής Θεσσαλονίκη – Καλαμάτα – Κύθηρα. Το αναφερόμενο δρομολόγιο έχει ενταχθεί στις άγονες γραμμές και επιδοτείται με σημαντικό ποσό από το δημόσιο.

Ψηφιακές υπηρεσίες στους δημότες Ανατολικής Μάνης μέσω του gov.gr

Σημαντική τεχνολογική εξέλιξη σημειώνεται στο δήμο Ανατολικής Μάνης, υποβοηθητική της εξυπηρέτησης των δημοτών, που σημειωτέον ότι μεγάλος αριθμός τους είναι εγκατεστημένος σε οικισμούς που απέχουν πολύ από το Γύθειο, έδρα του Δήμου.

Η εξέλιξη αυτή συνίσταται στη δυνατότητα να παρέχει ψηφιακές υπηρεσίες στους δημότες του μέσα από το περιβάλλον του gov.gr μέσω ενεργοποίησης των σχετικών ψηφιακών θυρίδων του Δήμου στο gov.gr. που προσφέρουν τις εξής τέσσερις λειτουργίες:

● Θυρίδα Κοινωνικών Δομών, όπου εκδίδονται Ευρωπαϊκά Πιστοποιητικά Covid-19 εμβολιασμού.

● Θυρίδα Δημοτολογίου, όπου εκδίδονται δημοτολογικά πιστοποιητικά/βεβαιώσεις και υποδέχεται αιτήσεις πολιτών.

● Θυρίδα Ληξιαρχείου που θα εκδίδει Ληξιαρχικά έγγραφα και θα υποδέχεται αιτήσεις πολιτών.

● Θυρίδα Δήμου που θα υποδέχεται αιτήσεις πολιτών που αφορούν δημοτικές υπηρεσίες.

Μέσω της εφαρμογής αυτής εισάγεται ένας νέος, ψηφιακός, τρόπος επικοινωνίας του δημότη με τον Δήμο και ταυτόχρονα εγκαινιάζεται μια νέα γενιά ομογενοποιημένων δημοτικών ψηφιακών υπηρεσιών.

Φωτιά στην περιοχή Πυρρίχου της Ανατολικής Μάνης

Επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης επιχειρούσαν στην εδαφική περιοχή Πύρριχου της Ανατολικής Μάνης στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά που έκαιε δασική έκταση. Ειδικότερα, επιχειρούσαν 83 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 18 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούνταν συνεχείς ρίψεις νερού, από δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνέδραμαν υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης. Το μέτωπο της φωτιάς δεν απείλησε κάποια κατοικημένη περιοχή.